Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

Paveldo objektų priežiūra: dėmesys prevencijai visada atsiperka

Rugsėjį Nidoje ir Juodkrantėje, lietuviškame paveldo objektų žemėlapyje išskirtinėje vilomis ir žvejų sodybomis, projekto FIXUS Mobilis komanda rengia konsultacijas ir praktinius mokymus kultūros paveldo objektų, istorinių statinių valdytojams ir suinteresuotai visuomenei.

Kultūros vertybių registre esančių objektų valdytojų ir kitų su paveldu bei istoriniais pastatais susijusių ir jais besidominčių žmonių laukia specialistų parengta programa, apimanti tiek teorinius, tiek praktinius objektų priežiūros klausimus.

Prevencinės priežiūros specialistai iš projekto FIXUS siekia sutelkti paveldo objektų valdytojus ir koncentruotai pateikti aktualiausią informaciją apie valdomo turto priežiūrą. Susirinkusi auditorija bus mokoma, kaip praktiškai įgyvendinti kasmet pasikartojančius prevencinės priežiūros darbus: apžiūrėti ir valyti stogą, tikrinti ir valyti lietaus vandens nubėgimo sistemą bei prižiūrėti bei tvarkyti pajūrio architektūrai būdingas langines ir langų apvadus.

Rugsėjo 9 d. Nidoje (Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje Naglių g. 8) ir rugsėjo 10 d. Juodkrantėje (Liudviko Rėzos kultūros centre, L. Rėzos g. 8 B.), 18 val.vyks konsultacijos apie FIXUS projekto pagalbą, statinių prevencinę  priežiūrą, teisės aktų reikalavimus, finansavimo mechanizmus ir kitus valdytojams rūpimus klausimus.

Praktiniai vienos dienos mokymai vyks rugsėjo 11 d. Vyks individualios, mobilios konsultacijos valdytojų objektuose, kurių metu specialistai atsakys į rūpimus klausimus apie kultūros paveldo priežiūrą, ką galima ir ko negalima daryti būtent Jūsų objektuose, o lygiagrečiai FIXUS projekte dalyvaujančio objekto – Žvejo namo – kieme vyks praktiniai mokymai.  Dalyviai praktiškai mokysis tvarkyti medinius pastato elementus: langines, vėjalentes, todėl kviečiami atsinešti ir savo langines. Praktiniai mokymai apims ir stogų bei lietaus vandens nuvedimo sistemų priežiūrą.

FIXUS Mobilis paslaugas gavusi etnografinės sodybos savininkė Rūta Stanevičienė džiaugiasi: “Nors sodybos statiniai, nepaisant jų amžiaus, yra pakankamai tvirti ir iki šių dienų tarnauja pagal paskirtį, jie, kaip ir kiekvienas senas daiktas, reikalauja išmanymo, specialių žinių ir atidumo juos prižiūrint. FIXUS profesionalumas viršijo mano lūkesčius –  gavau daug vertingų teorinių žinių ir praktinės pagalbos tvarkant neatidėliotinus pažeidimus.”

Konsultacijose ir mokymuose bus galima rasti visą informaciją apie FIXUS Mobilis, apžiūrėti mobiliąsias dirbtuves–mikroautobusus.

Rugsėjo 9 ir 10 d. Vykstančios konsultacijos yra atviros visuomenei. Į rugsėjo 11 d. vykstančias individualias konsultacijas ir mokymus reikalinga išankstinė registracija: https://forms.gle/76cdF4SNEkfmUfML6

Objektų savininkai ir valdytojai projektui FIXUS paraiškas gali teikti visą projekto laikotarpį, kol atrinktųjų sąrašas nepasieks 200 ribos. Šiuo metu apžiūroms ir darbams atrinkta virš 70 objektų, projektas bus vykdomas iki vėlyvo 2022 rudens. FIXUS projektą įgyvendina Kultūros paveldo centras kartu su Kultūros infrastruktūros centru. Projektas finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos “Kultūra” lėšų.

Projekto vykdytojo - FixusMobilis komandos informacija

 

Media galerijos

Bendraukime