Working together for green, competitive and inclusive Europe

Ruošinio tikrinimas – neatrasta niša rPET rinkoje

Puikiai pažįstama Lietuvos aukštųjų technologijų įmonė „Sprana“ itin daug dėmesio skiria inovatyviems procesų gamybos sprendimams. Didėjant klientų poreikiui ir siekdama užtikrinti efektyvią kokybės kontrolę, įmonė siūlo pokyčius labai ankstyvoje butelio gamybos stadijoje – PET ruošinių rinkoje. Šių nepripūstų plastikinių pakuočių tikrinimas yra atliekamas rankiniu būdu, o įmonė vysto idėją kaip pereiti nuo rankinio ruošinių tikrinimo gamyboje prie automatizuoto kompiuterinio tikrinimo, kuris ruošinių perkėlimo iš liejimo mašinos į konteinerius metu patikrins ar nėra vizualių defektų. Šiam projektui finansuoti įmonė pasinaudojo ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) programos „Norway Grants“ parama.

PET rinkos poreikiai bei augantis susidomėjimas rPET

Pagal 2019 m. ES vienkartinio plastiko mažinimo direktyvos reikalavimus, plastikinių pakuočių gamintojai į savo gamybos procesą iki 2025 m. turės įtraukti 25 proc. perdirbto plastiko į PET butelius ir 30 proc. į visų rūšių gėrimų butelius iki 2030 m. Šie rodmenys ne tik patvirtina griežtą reikalavimą didinti rPET koncentraciją PET ruošiniuose, bet ir metodų bei įrankių poreikį, galintį pagerinti ir garantuoti aukštos kokybės kontrolę ir tikslią analizę gamybos procese.

„Sprana” teigia, kad vis dar yra daug problemų su kuriomis susiduria gamintojai naudodami perdirbtas medžiagas po vartojimo. Pagrindiniai iššūkiai didinant perdirbtų medžiagų kiekį PET ruošiniuose yra išlaikyti aukštą produktų kokybę ir užtikrinti bendrą PET butelių veikimą. Todėl plastiko pramonėje gamybos proceso kokybės kontrolė tampa vis svarbesniu klausimu.

PSIS sukurtas tam, kad būtų galima automatiškai patikrinti ruošinių spalvų stabilumą tiesiai ant konvejerio, kai ruošiniai iš liejimo mašinos perkeliami į konteinerius.

Gamybos metu PET ruošinių defektų pasitaiko įvairių, tačiau didinant rPET koncentraciją, miglotumas ir pageltimas – dažniausiai pasitaikantys defektai. Norint ruošinių tikrinimą padaryti efektyvesnį, „Sprana“ ketina sukurti naują tikrinimo sistemą, kuri būtų labiau pritaikyta rPET ruošinių tikrinimui ir leistų ankstyvoje gamybos stadijoje aptikti įvairius spalvinius užteršimus.

Projektas, skirtas pagerinti PET ir rPET rinkas

Šį mokslinių tyrimų ir plėtros projektą, finansuoja EEA ir 2014-2021 m. Norvegijos finansinis mechanizmas, „Norway Grants“ programa „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ“. Projekto metu įmonė vykdys mokslinius tyrimus ir eksperimentinę veiklą, siekdama pagerinti PET ruošinių kontrolę pasitelkus dirbtinio intelekto technologijas bei padidinti perdirbtų medžiagų koncentraciją gamybos procesuose. Internetinė stebėsena ir analizė leis peržvelgti PET ruošinius žymiai efektyviau ir greičiau. Projekto metu „Sprana“ sukurs sistemos prototipą, kuris bus išbandytas ir įdiegtas vietoje. 

Manualinis PET ruošinių tikrinimas yra laikomas neefektyviu, daug laiko reikalaujančiu ir didinančiu galimybę produkcijai su trūkumais. Įmonės teigimu, optimizavus ir patobulinus PET ruošinių gamybos kokybės kontrolę, gamintojai galės sumažinti žmogiškuosius išteklius kokybės užtikrinimo procese ir perkelti juos į didesnio dėmesio reikalaujančius gamybinius procesus. 

Projektui įgyvendinti „Sprana“ pasitelkė Lietuvos ir Norvegijos įmonių partnerius, siekdama sukurti produktą aktualų tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastais.

Vykdant mokslinius tyrimus ir plėtros etapus su Lietuvos PET ruošinių gamintoju „Putokšnis“ ir vystant projekto komercinę idėją su  Norvegijos konsultavimo ir projektų valdymo įmone „International Development Norway (IDN)“, „Sprana“ tikslas yra sukurti naują produktą/sprendimą ir jį pritaikyti realioje pramoninėje aplinkoje. Sukurtos partnerystės padės ne tik įgyvendinti idėją, bet ir ją komercializuoti ES ir pasaulio rinkose.

Šiuo projektu siekiama ne tik didinti antrinių PET dervų naudojimą pramonėje ir skatinti rPET prekybos rinką, tačiau ir sukurtos partnerystės dėka žengti dar vieną žingsnį link ES tikslo kuriant žiedinę ekonomiką PET plastikinių pakuočių pramonės srityje. 

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojama programa „Norway Grants“ skatina Žaliosios pramonės inovacijas, suteikdama finansavimo galimybes šioje srityje veikiančioms Lietuvos įmonėms bei supažindindama su žaliąsias technologijas vystančiomis Norvegijos įmonėmis. Daugiau apie programą.

Bendraukime