Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

Lietuvių sukurta programėlė padeda bendrauti kalbėjimo sutrikimų turintiems vaikams

Ar žinote, kokiu būdu bendrauja kalbėjimo sutrikimų turintys vaikai? Tam yra sukurtas alternatyvios komunikacijos – simbolių sistemos metodas, kuris savo minčių tinkamai išreikšti žodžiais negalintiems vaikams padeda komunikuoti. Šio metodo idėja – padėti vaikui reikšti mintis pasitelkiant popierines korteles su įvairiais paveiksliukais, kuriais vaikas gali sudėlioti žodžių derinius ir tokiu būdu bendrauti su kitais.  

Specialistai bei specialiųjų poreikių turinčių vaikų tėvai susiduria su sunkumais tiek rūpinantis, tiek siekiant elementariai suprasti tokių vaikų norus ir mintis. Modernėjantis pasaulis vis sparčiau integruojasi į įvairias gyvenimo sritis – technologijos padeda ne tik atpažinti, tačiau ir spręsti opias nūdienos problemas. Todėl inovatyvius elektroninius sprendimus visose Baltijos šalyse kurianti įmonė „Nareka“ sukūrė mobiliąją programėlę „LingoLT“, padedančią efektyviau ir lengviau bendrauti kalbėjimo sutrikimų turintiems vaikams, jų tėvams ir su šia problema dirbantiems specialistams.  

„LingoLT“ programėlė yra pagalbinė bendravimo priemonė asmenims (paprastai vaikams), susiduriantiems su kalbos vėlavimu ir sunkumais išreikšti savo mintis verbaline kalba. Mobilioji programėlė leidžia atsisakyti greitai susidėvinčių, lengvai pametamų popierinių kortelių ir bendrauti nevaržomai, kai vaikas tik užsigeidžia. Programėlės veikimo principas yra toks pat kaip ir popierinių kortelių, skirtumas tas, kad programėlėje vaiko pasirinktus ir į žodžių seką ar junginius sudėliotus simbolius programėlė ištaria žmogaus balsu.  

Aktyvios konsultacijos su vaikų specialiųjų poreikių ugdymo ir vaikų raidos specialistais bei psichologais atskleidė, kad verbalinės kalbos sutrikimų turintiems vaikams itin svarbu, koks balsas programėlėje už juos ištars norimus išsakyti žodžius. Nustatyta, kad balso pasirinkimas priklauso ne tik nuo vaiko charakterio savybių, bet ir nuo santykių šeimoje. Vaikų ugdymo specialistai nustatė, kad, priklausomai nuo suaugusiųjų bendravimo artimoje aplinkoje, vaikai linkę nesirinkti to balso, kuris jiems asocijuojasi su neigiamomis emocijomis. Su verbalinės kalbos sutrikimais susiduriančius vaikus programėlėje pasirinktas moteriškas įgarsintojo balsas ramina ir leidžia atviriau bei plačiau dėstyti mintis. O štai pasirinktas vyriškas balsas priduoda užtikrintumo, pasitikėjimo savimi ir savo mintimis.  

Raidos sutrikimą turinčių vaikų pasiskirstymo pagal savivaldybes tyrimas, ilgas žinių rinkimo procesas, gilinimasis į problemą, technologinio sprendimo kūrimas bei šviečiamųjų renginių ir mokymų visuomenei savivaldybėse organizavimas padėjo pasiekti puikius rodiklius. „LingoLT“ kūrėjai apmokė daugiau kaip 600 specialistų, su kuriais apvažiavo daugiau nei 30 savivaldybių bei organizavo šviečiamuosius renginius jose. To rezultatas – akivaizdus programėlės indėlis į bendravimą su nekalbančiu vaiku bei nuolat augantis aktyvių vartotojų skaičius, kurių šiuo metu – jau daugiau kaip 1500.  

„Tai jautri, su kalbėjimo sutrikimų turinčių vaikų bendravimu susijusi problema, kuriai ilgą laiką buvo taikomi riboti bendravimo įgūdžius lavinami metodai. Šviečiamieji mobiliosios programėlės pristatymo bei mokymo renginiai subūrė daugybę specialistų bei suinteresuotų vartotojų daugelyje Lietuvos savivaldybių. Džiugu matyti didelį susidomėjimą mūsų sukurtu, vaikų bendravimą palengvinančiu sprendimu bei šioje srityje dirbančių specialistų ir nekalbančių vaikų tėvų patvirtinamą programėlės naudą“, – sako programėlės „LingoLT“ kūrėjas Paulius.  

„LingoLT“ kūrėjų tikslas – šviesti visuomenę bei su specialiųjų poreikių ugdymu dirbančius specialistus apie sukurtą naudingą įrankį, padėsiantį tobulinti tikslinės grupės (t. y. vaikų su verbalinės kalbos sutrikimais) kalbinių įgūdžių vystymąsi.  

„LingoLT“ programėlė yra pritaikyta tiek Android, tiek iOS platformoms. Atsisiųsti į savo išmanųjį įrenginį galite iš Google Play Store arba App Store, priklausomai kokį įrenginį naudojate.  

Projekto įgyvendinimo priežiūrą atlieka Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA). Iš viso „LingoLT“ programėlės sukūrimui skiriama 239 476,67 eurų iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Sveikata“ lėšų.  

Apie programą „Sveikata“: 

Įgyvendinant Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Sveikata“, Lietuvoje siekiama stiprinti psichinės sveikatos paslaugas bendruomenėse ir gerinti vaikų bei jaunimo gerovę. Įvairiomis programos priemonėmis plėtojama psichosocialinė pagalba, teikiamos jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugos, pagalba pažeidžiamiems vaikams ir jaunimui, steigiami vienos stotelės pagalbos centrai vaikams ir šeimoms, tėvai apmokomi pagal programą „Neįtikėtini metai“, ugdomas šeimos ir sveikatos priežiūros specialistų bendradarbiavimas, plėtojamos paslaugos ir pagalba nėščiosioms, gimdyvėms ir mamoms, auginančioms vaikus iki dvejų metų. Iš viso 2014–2021 m. programai „Sveikata“ skirta daugiau kaip 17,9 mln. eurų. Projektų įgyvendinimą prižiūri Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), programos partneris – LR sveikatos apsaugos ministerija. 

Media galerijos

Bendraukime