Working together for green, competitive and inclusive Europe

Mūsų rankose – didžiulė įtaka pasaulio ir Lietuvos vandenims

Šiandien minint Pasaulinę vandenynų dienų, gera proga prisiminti, kad mūsų rankose – didžiulė įtaka pasaulio vandenims, tad turime juos saugoti ir valyti.    

Tarša stebima ne tik atokiose pasaulio vietose, bet ir čia pat, visai šalia mūsų – mūsų šalies vidaus vandenyse ir jūroje. Aplinkos apsaugos agentūros grafike galite matyti, kiek vienetų mikrošiukšlių randama viename litre Baltijos jūros.



Prie gyvybiškai svarbaus tikslo – mažinti brangių Lietuvos vidaus vandenų ir jūros taršą – prisideda ir Norvegijos finansinio mechanizmo programa „Aplinkosauga, energetika ir klimato kaita“. 

Kas jau daroma? 
 
  •  Jūros ir vidaus vandenų ekologinės būklės kartografavimo ir monitoringo gerinimas
Įgyvendinant šį projektą, kuriama sistema, kuri leis nuotoliniu būdu stebėti Baltijos jūros ir šalies vidaus vandenų duomenis, žemės naudojimo pokyčius ir galimą jų įtaką vandenų kokybės parametrams. Kasmet bus peržiūrimi vandens telkinių preliminarūs vertinimai, identifikuojami galimai probleminiai vandenų telkiniai, kurie bus toliau stebimi ir tikrinami. 
 
  •  Jūros šiukšlių monitoringas
Lietuva iki šiol neturi oficialios sistemos, kaip stebimos jūrų šiukšlės. Atliekami pavieniai pakrančių ir jūros dugno tyrimai, trūksta patikimų žinių apie jūros šiukšles, įskaitant mikroplastiką. Šiuo projektu siekiama užpildyti žinių spragas apie jūros vandenyse aptinkamų šiukšlių savybes, kiekį ir taršos kelius nuo jų šaltinių iki Baltijos jūros. 

Abu projektus įgyvendina Aplinkos apsaugos agentūra. 

Daugiau apie „Aplinkosaugos, energetikos ir klimato kaitos“ programos projektus rasite ČIA. 
Iš viso „Aplinkosaugos, energetikos, klimato kaitos“ programai skirta 14,12 mln. eurų, iš kurių 12 mln. – iš Norvegijos finansinio mechanizmo lėšų. Projektų įgyvendinimą prižiūri Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA).
 
Bendraukime