Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

Šeimų lankymo specialistė: esame labai arti šeimos ir turime didžiulį jų pasitikėjimą

„Tai yra labai prasminga ir reikalinga pagalba, kurios reikšmę net sunku būtų tinkamai įvertinti“, – apie Lietuvoje dar naują šeimų lankymo paslaugą sako Irena Stažinskaitė-Glinskienė iš Plungės rajono, viena iš 13 pirmųjų mūsų šalyje šeimų lankymo specialisčių. 
 
Nuo 2022 metų Lietuvoje įgyvendinamas bandomasis šeimų lankymo projektas, finansuojamas  2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Sveikata“ lėšomis. Paslauga teikiama besilaukiančioms, pagimdžiusioms ir vaikus iki dvejų metų auginančioms šeimoms 16-oje savivaldybių. Šeimos lankymo specialistai šiuo metu lanko daugiau nei 300 šeimų, kurios dalyvauja bandomuosiuose šeimų lankymo modelio diegimo projektuose. Visoje šalyje šią paslaugą planuojama teikti nuo 2025 metų gegužės.
 
„Bandomasis projektas parodė didžiulį šios paslaugos poreikį Lietuvoje. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti įrankį, kuris leidžia suteikti realią pagalbą ne tik prižiūrint kūdikį, bet ir rūpinantis tėvų fizine bei psichine gerove“, – sako projektą administruojančios Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos programų skyriaus vadovė Sandra Remeikienė.  
 
Remiantis užsienio šalių patirtimi specialias žinias įgiję sveikatos priežiūros specialistai pirmą kartą besilaukiančioms, nepilnametėms, vienišoms ar nepasiturinčioms mamoms, socialinės rizikos šeimoms padeda sumažinti galimas rizikas arba jų išvengti, saugiai pasirūpinti mamos ir vaiko sveikata, suformuoti gerus motinystės įgūdžius. 
 
„Mes esame šeimos medikai, turintys didžiulį šeimos pasitikėjimą, kurį, žinoma, reikia užsitarnauti. Esame labai arti šeimos ir galime laiku užbėgti už akių tokioms problemoms, kaip pogimdyvinė depresija ar žindymo sunkumai“, – pasakoja 27 metų akušerės patirtį turinti I. Stažinskaitė-Glinskienė. 
 
Jos nuomone, moterims labai reikia pagalbos ir žinių gerokai anksčiau – tinkamai jas parengiant gimdyti ir tapti mamomis. Kai moteris žino, kas kiekvieną gimdymo sekundę vyksta su jos kūnu, žino, kad jos tikslas – padėti vaikeliui ateiti į šį pasaulį, gimdymą ji priima kur kas ramiau ir drąsiau. 
 
Dar viena labai jautri ir atidaus žvilgsnio reikalaujanti tema – santykiai šeimoje gimus kūdikiui. Specialistė pasakoja, kad kyla įvairiausių psichologinių problemų, ypač su kitais šeimoje augančiais vaikais.
 
„Randi šeimą, kurioje niekas nebesišneka, vaikai visokiausiais būdais protestuoja ir šeimą reikia tiesiog „suklijuoti“. Tada kalbamės su visa šeima ir kiekvienu atskirai, neskaičiuodamos laiko, nes tokių situacijų negalima palikti savieigai“, – pasakoja I. Stažinskaitė-Glinskienė.  
 
Anot jos, pogimdyvinė depresija taip pat būna įvairi: viena gali būti aiškiai išreikšta, kita – vos apčiuopiama ir, jei laiku nesureaguosi, gali įvykti nepataisomų dalykų. Todėl šeimų lankymo specialistai labai atidžiai stebi mamų savijautą ir atitinkamai reaguoja. Kartais užtenka tik nuraminimo, nuoširdaus pokalbio ir viskas stoja į vietas.   
 
Šeimų lankymo specialistai taip pat daro daugybę kitų darbų, kurie net neįeina į jų pareigas, tačiau yra ne mažiau svarbūs. Pavyzdžiui, pataria, pamoko, kaip išvirti vaikui košelę ar padeda dalintis išaugtais kūdikių ir vaikų drabužėliais, nebereikalingais žaislais, priemonėmis ir tampa patikimais patarėjais dar daugeliu kitų klausimų.
 
„Šeimų lankymo specialistų pagalba yra nepaprastai reikalinga. Gyvename informacijos pertekliaus laikais ir ta perteklinė informacija dažnai mamoms sujaukia protą, o mes esame tie specialistai, kurie sustatome viską į savo vietas, ar tai būtų klausimas apie gimdymo baimes, ar vaiko priežiūros priemones, kad mamytės jų tiesiog per daug neprisipirktų“, – sako pašaukimą naujoje profesijoje atradusi I. Stažinskaitė-Glinskienė.  
 
Daugiau informacijos apie šeimų lankymo specialistus galima rasti puslapyje ČIA.
 
Apie programą „Sveikata“
 
Įgyvendinant 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Sveikata“, Lietuvoje siekiama stiprinti visuomenės psichikos sveikatą ypatingą dėmesį skiriant vaikams, jaunimui ir jų šeimoms. Įvairiomis programos priemonėmis plėtojama psichosocialinė pagalba, teikiamos jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugos, pagalba pažeidžiamiems vaikams ir jaunimui, steigiami vienos stotelės pagalbos centrai vaikams ir šeimoms, tėvai apmokomi pagal programą „Neįtikėtini metai“, ugdomas šeimos ir sveikatos priežiūros specialistų bendradarbiavimas, plėtojamos paslaugos ir pagalba nėščiosioms, gimdyvėms ir mamoms, auginančioms vaikus iki dvejų metų. Iš viso 2014–2021 m. programai „Sveikata“ skirta daugiau kaip 17,9 mln. eurų. Programos įgyvendinimą prižiūri Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), programos partneris – LR sveikatos apsaugos ministerija.
 

Media galerijos

Bendraukime