Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

Merkinė kviečia į Jorės šventę, kurią pasitiks puikiausios vištos ir šauniausi gaidžiai

Pasidžiaugti bundančia gamta ir palinkėti „gyvo žalio“ Merkinėje kvies Jorės šventė. Šventę lydės ne tik Atvelykio kiaušinių dažymas, susitikimai su žinomais gamtininkais, Puikiausios Vištos ir Šauniausio Gaidžio konkursas bet ir specialus restorano „Pasaulio puodai“ meniu.
 
Jorė, dar kitaip vadinama gamtos atbudimo švente, į Merkinę atkeliauja balandžio 23 dieną, šeštadienį, per Atvelykį. Šiai šventei „Merkinės fabrikas“ paruošė visos dienos programą: specialiame Jorės amatininkų turguje bus galima įsigyti lauktuvių iš Dzūkijos, pasižvalgyti į pulkus Puikiausių Vištų ir Šauniausių Gaidžių iš visos Lietuvos, pabendrauti su žinomais gamtininkais Selemonu Paltanavičiumi, Mindaugu Lapele ir ornitologu Mariumi Karlonu.  
 
„Merkinės fabriko“ direktorius Vytaras Radzevičius prieš artėjančią šventę teigė, kad viename seniausių Lietuvos miestų įsikūrusi erdvė ir naujam gyvenimui prikelta Merkinės dvarvietė pritraukia vis daugiau lankytojų iš visos Lietuvos.
 
„Merkinė žavi ne tik užburiančiu kraštovaizdžiu, tai – ypatingą aurą turinti vieta. Tai tarsi namai, kurių ašis yra čia užeinančių bei nuolat veikiančių žmonių kūrybiškumas. Jorės šventės programa visa tai ir akcentuoja: susitikimai su gamtininkais, kiaušinių dažymas, vietos amatininkų turgus ir šeimyniški pietūs šalia įsikūrusiuose „Pasaulio puodų“ restorane. Užsukti į Dzūkiją šį savaitgalį beveik privalu vien tam, kad paragautumėte dzūkiškos „Petelnios paucienės“, – sako V.Radzevičius.
 
Pavasarį švenčiama Jorės šventė neatsiejama nuo baltiškų tradicijų. Gaidžio motyvas – šios šventės ašis, lankytojai galės grožėtis Puikiausiomis Vištomis ir Šauniausiais Gaidžiais iš visos Lietuvos – šventėje vyks pirmoji vištų ir gaidžių paroda-konkursas. Gražiausius paukščius rinks autoritetinga komisija ir renginio lankytojai.
 
„Merkinės fabriko“ unikalumas slypi organizatorių gebėjime rasti praeities ir dabarties dermę. Šįkart atvykusieji į Merkinę kviečiami tradicinę šventę paįvairinti Merkinės kultūros centre pristatoma šiuolaikinio menininko ir iliustruotojo Žilvino Jagėlos paroda.
 
„Merkinės fabriko“ lokacija išlieka geografiškai patogi vieta „gaminti“ kultūrą. Kokybišką kultūrą. Tokią, kuri paskui save vestų bendruomenę. Mūsų vizija – vieta, kur susijungia tradicinė ir šiuolaikinė kūryba! Čia laukiami visi požiūriai, esame atviri įvairovei“, - sako „Merkinės fabriko“ vadovas.
 
Atvykę į šventę dalyviai galės įsigyti ir lauktuvių amatininkų turguje. Vietos kūrėjai siūlys medžio dirbinių, juodosios ir raugo keramikos, apylinkėse ūkių siūlomų produktų, sodinukų, natūralios kosmetikos, pušų spyglių sirupo, rankdarbių, odos dirbinių ir Atvelykio suvenyrų.
 
Merkinės dvarvietė – viename gražiausių Lietuvos kraštovaizdžių įsikūrusi industrinio paveldo vieta. Neseniai atnaujinta dvarvietė – „Merkinės fabrikas“ – jau spėjo tapti lankytojų pamėgta kultūros renginių vieta, atspindinti lokacijos istorinę įvairovę iš šios dienos žvilgsnio.
 
Tarptautinis projektas „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“ finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšomis.
 
Renginiai nemokami, daugiau informacijos ieškokite
 
Parengta pagal
 
 
 
 

Media galerijos

Bendraukime