Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

Senoji Kintų miestelio Liuteronų-evangelikų daržinė tikrai taps “Kultūros skūnia“ ir taps bendruomenės vietokūros įprasminimo simboliu

 
Kintų miestelis, ramiai prisiglaudęs Kuršių marių pakrantėje, pastaraisiais metais tapo stipriu kultūros židiniu Pamario regione. Iš čia kilusi kintiškė Audra Kiminiūtė-Juodeškienė, viešosios įstaigos “Kintai Arts“ įkūrėja, jau dešimtį metų organizuoja Kintų muzikos festivalį bei veda Kintų Meno rezidenciją, kurį įsikūrusi gražiai renovuotame buvusiame Kintų Rotušės (buvusios mokyklos) pastate. Šiam pastatui atnaujinti Audros Juodeškienės pastangomis buvo gautos  lėšos iš Europos kaimynystės priemonės INTEREG su partneriais Lietuvoje bei Kaliningrado srityje.
 
Kintų miestelyje gyvenantys žmonės turi glaudžią sąsają su istoriškai čia nuo seno gyvenančia Liuteronų-evangelikų bendruomene, naudojasi ir puoselėja istorinius pastatus – kultūros namus, daugiafunkcį centrą, bažnyčių kompleksą, seniūnijos pastatą bei daugelį kitų.
 
Ne paslaptis, kad metai bėga ir daro savo ardomąją veiklą: apgriuvęs liuteronų -evangelikų bažnyčių kompleksą rėminantis tvartas po Lamatos žemės finansuojamo projekto tapo bendruomenės namais, sutvarkyta bei pritaikyta menams ir Kintų meno rezidencija – buvusi Kintų rotušė. Dabar į išrinktųjų tarpą pateko ir Kintų daržinė, stovinti visai šalia istorinių bažnyčių.

Šis projektas ilgai brendo pokalbiuose su bendruomenės nariais - diskutuota su liuteronų bendruomene ir ne kartą - kaip jie mato šio pastato ateitį, apklausti miestelio gyventojai, pateiktos VDA architektūros katedros studentų, vadovaujamų prof. Mariaus Šaliamoro, vizijos. Galiausiai, surinkus visas nuomones ir pasiūlymus, buvo apsistota prie pačios pirminės idėjos – atgaivinti bendruomenės verslumo gyslelę, įprasminti čia esamų gamtos ir istorijos lobynų gausą, neleisti pražūti kulinarinio paveldo turtams ir kviesti visus atvykstančius bei gyvenančius šiame krašte keistis šiomis patirtimis per edukacinius užsiėmimus ir menus.
 
Galutinai, sudėjus visą medžiagą į projektą, pavyko sukurti tikrai vertingą „Kultūros skūnės“ projektą, kuris gavo 936 099 eurų Europos ekonominės erdvės finansinių mechanizmų programos finansavimą ir šių metų rugsėjo mėnesį buvo pradėtas įgyvendinti.
 
Pirminis etapas - parengti tinkamą pastato rekonstrukcijos projektą bei rasti tinkamus rangovus, kurie imtųsi įgyvendinti šias vizijas. Tie darbai jau pradedami  vykdyti viešųjų konkursų keliu. Projektui finansuoti yra skiriama 936 099 eurų, pusė iš šių pinigų atiteks Kintų daržinės infrastruktūros pagerinimui. VšĮ “Kintai Arts“ ir bendruomenių partnerių finansinis indėlis į projektą sudaro  68 540 Eur. Dar vienas partneris – Šilutės savivaldybė prie šio projekto taip pat prisidėjo 34 430 Eur.
 
VšĮ „Kintai Arts“ vadovaujame projekte taip pat dalyvauja 7 partneriai iš Lietuvos - Kintų evangelikų-liuteronų bendruomenė, Kintų bendruomenė, Kintų vidurinė mokykla, Kintų Vydūno kultūros centras, Šilutės H. Šojaus muziejus, Vilniaus Dailės Akademija ir Šilutės rajono savivaldybė ir vienas Norvegijos partneris - įmonė „Biotope“. Tai visų pirma Norvegijos partneris “Biotope” pasidalins patirtimi, kaip toli šiaurėje paukščių migracijos kelyje jie įkūrė paukščių stebėjimo regyklą ir vietovėje išsiugdė Paukščių stebėjimo festivalį. Projekto įgyvendinimo metu bus pastatyta paukščių regykla Kintų marių pakrantėje, o atvykę menininkai gales kurti “Kultūros skūnėje“ bei ten pat eksponuoti savo meną. „Kultūros skūnėje“ taip pat planuojama  mokyti statyti istorinius laivus bei gaminti natūralaus dydžio vėtrunges ir jomis išpuošti mūsų sodybas. Pažymėtina, kad profesionalios dirbtuvės  ir vedami seminarai bus prieinami visiems.
 
Projekto metu bus įvykdyta eilė apsikeitimų vietokūros mokymais su norvegų partneriais bei profesionaliais verslumo mokytojais apmokant partnerių darbuotojus bei bendruomenės narius. Viso numatyta 10 sesijų „Kultūros skūnės“ verslumo programos. Viską vainikuos surengtos rezidencijos ir dirbtuvės bei parodos apie gamtos ir meno sinergiją ir finalinis festivalis.

Projekto pabaiga numatoma
2024 m balandžio mėnesį. Atstatyti objektai darys reikšmingą poveikį Kintų miestelio, o taip pat ir Šilutės rajono kultūriniam turizmui vystyti, čia bendruomenės nariai galės pristatyti savo produkciją svečiams, vesti edukacijas pristatydami savo krašto tradicijas, visi galės naudotis paukščių regykla, kaip vieta stebėti gamtą, atvykę menininkai susipažins su krašto išskirtinumu, kurs bei pristatys savo menus čia, Kintų “Kultūros skūnėje“.
 
Informacija parengta pagal VšĮ Kintai Arts. Nuotrauka iš kintaiarts.lt

Media galerijos

Bendraukime