Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

Naujagimio susilaukusioms šeimoms siūloma nauja nemokama paslauga – specialistai jas lanko namuose

Užsienio šalyse populiari paslauga, kai specialistai namuose lanko besilaukiančias, ką tik pagimdžiusias ir  auginančias vaikus iki dvejų metų šeimas, siūloma jau ir Lietuvoje. Taip siekiama padėti šeimoms įgyti kūdikių priežiūros, tinkamo elgesio su vaikais įgūdžių, taip pat padėti mamoms greičiau įsitvirtinti darbo rinkoje, atpažinti pogimdyminę depresiją, užkirsti kelią smurtui artimoje aplinkoje.

Klinikiniai tyrimai, atlikti JAV, kur šeimų lankymo namuose programa taikoma jau daugelį metų, atskleidžia, kad įdiegus šeimų lankymo modelį, 60 proc. sumažėja naujagimių mirtingumas, skaičiuojama ir 38 proc. mažiau vaikų (0–2 m.) hospitalizacijų dėl patiriamų traumų, fiksuojama 31 proc. mažiau smurto prieš vaikus (4–15 m.) atvejų, 46 proc. sumažėja jaunimo (15–17 m.) suėmimų už nusikalstamas veiklas, taip pat gerėja vakcinacijos rodikliai, kūdikių raida, ilgėja žindymo laikotarpis, didėja žindančių motinų skaičius.  

„Laikotarpis, kada susilaukiama naujagimio, yra didelė dovana kiekvienai mamai ir tėčiui, bet neišvengiamai pareikalauja specifinių žinių, ypač jeigu tai yra pirmas vaikas šeimoje. Specialistų palaikymas šiuo momentu, pasak pačių programos dalyvių, yra labai reikalingas. Svarbu tai, kad specialistams rūpi ne tik kūdikio priežiūra, bet ir pačių tėvų fizinė ir psichinė savijauta“, – sako Sandra Remeikienė, Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos programų skyriaus vadovė.

Šeimų lankymo paslaugos šiuo metu teikiamos 12-oje šalies savivaldybių, šioms įgyvendinant konkursinius projektus. Šeimas lanko Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) specialiai sukurtą podiplominių studijų programą pabaigę specialistai. Studijų programą ir paslaugos teikimo modelį, pritaikytą Lietuvai, sukūrė LSMU, bendradarbiaudamas su LR sveikatos apsaugos ministerija, projekto „Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio sukūrimas“ įgyvendinimo metu. Projektų įgyvendinimo priežiūrą atlieka CPVA. Iš viso modelio sukūrimui ir šiuo metu vykdomiems konkursiniams projektams įgyvendinti skiriama 1,4 mln. eurų iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Sveikata“ lėšų. Programos partneris – LR sveikatos apsaugos ministerija.

Intervencija, keičianti elgseną

Tai yra specialiai Lietuvai sukurta programa, skirta padėti šeimoms kurti naujagimiui saugią aplinką, skatinti jautrią ir atsakingą vaikų priežiūrą, sąmoningą jų auklėjimą. Programa sukurta remiantis „slaugytojo-šeimos partnerystės“ (angl. Nurse-Familly Partnership) programos principais, kurie pasaulyje jau daugelį metų plačiai taikomi.

Specialistai šeimas lanko jų namuose. Daugiausia dėmesio apsilankymų metu skiriama nėščiųjų ir pagimdžiusių fiziologiniams ir psichologiniams pokyčiams, vaiko sveikatai ir vystymosi raidai, saugios aplinkos kūrimui, gyvenimo būdo tobulinimui, taip pat karjeros klausimams, siekiant, kad po kelerių metų mamos galėtų be didesnių sunkumų sugrįžti į darbo rinką.

Iš viso šiuo metu lankomos 325 šeimos – maždaug nuo 22-os nėštumo savaitės. Iki kol vaikui sukaks dveji metai specialistas pas šeimą apsilankys 64 kartus. Šiuo metu didžioji dalis lankomų šeimų yra ką tik susilaukusios naujagimio. 

„Nors programa aktuali abiem tėvams, kol kas labiau įsitraukia mamos. Šiuo metu tarp lankomų mamų – ir nepilnametės, ir su negalia, ir vyresnio amžiaus, ir susilaukusios pirmagimio, ir turinčios daugiavaikes šeimas. Tėčiai kol kas į programą įsitraukia vangokai, yra pasyvesni“, – sako LSMU projektų vadovė prof. Aurelija Blaževičienė.

Pagrindinė paslaugos misija, projekto vadovės teigimu, yra padėti mamoms sumažinti galimas rizikas arba jų visai išvengti bei įgalinti jas saugiai pasirūpinti savo vaiku.

Su šeimomis dirba podiplomonių studijų programą baigę specialistai
Šiuo metu Lietuvoje dirba 13-a podiplominių studijų programą baigusių šeimų lankymo specialistų. Jais tapti gali arba bendrosios praktikos slaugytojai, arba akušeriai, baigę specialią 72 akademinių valandų trukmės podiplominių studijų (profesinės kvalifikacijos tobulinimo) programą LSMU. 

„Specialistai mokymų metu mokosi įvertinti ir nustatyti, ar šeima pasirengusi tėvystei, ar namuose saugi aplinka naujagimiui, kaip išvengti ir atpažinti toksiškus santykius. Taip pat įgyja žinių, kaip padėti mamoms užmegzti ryšį su vaiku, kaip sustiprinti mamų psichologinį atsparumą ir ugdyti jų socialinius įgūdžius“, – pasakoja A. Blaževičienė. 

Siekiant, kad paslauga ateityje taptų prieinama ir kitose savivaldybėse, projektui pasibaigus, planuojama  papildomai paruošti iki 70 specialistų.

„Matome šios paslaugos naudą ir poreikį, todėl planuojame papildomų Šeimų lankymo specialistų apmokymą pasitelkiant Lietuvos-Šveicarijos bendradarbiavimo programą. Taip pat Sveikatos apsaugos ministerijoje yra sukurta darbo grupė, siekiant, kad pasibaigus projektiniams laikotarpiams, tai būtų rutininės paslaugos, užtikrinančios pagalbą ir prevenciją Lietuvos šeimoms“, – teigia Gytė Sirgedienė, LR sveikatos apsaugos ministerijos Tarptautinių projektų valdymo skyriaus vedėja. 

Daugiau informacijos apie šeimų lankymo specialistus galima rasti puslapyjehttp://seimoslankymas.lt 

Apie programą „Sveikata“:
Įgyvendinant Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Sveikata“, Lietuvoje siekiama stiprinti psichinės sveikatos paslaugas bendruomenėse ir gerinti vaikų bei jaunimo gerovę. Įvairiomis programos priemonėmis plėtojama psichosocialinė pagalba, teikiamos jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugos, pagalba pažeidžiamiems vaikams ir jaunimui, steigiami vienos stotelės pagalbos centrai vaikams ir šeimoms, tėvai apmokomi pagal programą „Neįtikėtini metai“, ugdomas šeimos ir sveikatos priežiūros specialistų bendradarbiavimas, plėtojamos paslaugos ir pagalba nėščiosioms, gimdyvėms ir mamoms, auginančioms vaikus iki dvejų metų. Iš viso 2014–2021 m. programai „Sveikata“ skirta daugiau kaip 17,9 mln. eurų.

 

Media galerijos

Bendraukime