Naujienos

„FIXUS Mobilis“ – žingsnis po žingsnio geresnės paveldo būklės link

„FIXUS Mobilis“ tampa neatskiriama paveldosaugos sistemos Lietuvoje dalimi: projektą atpažįsta plati paveldo bendruomenė tiek didmiesčiuose, tiek regionuose. Iki šiol sėkmingai to siekianti „FIXUS Mobilis“ projekto komanda jau žvelgia į ateitį; ten norisi matyti nuolatinį dėmesį pastatų prevencinei priežiūrai. 

Atlikta beveik pusė užsibrėžtų darbų

„FIXUS Mobilis“ mezga tiesioginį ryšį su paveldo objektų valdytojais, kad galėtų suteikti jiems konkrečią pagalbą. Šiai pažinčiai svarbūs ir tarpininkai, vietiniai paveldosaugininkai, supažindinantys savininkus su FIXUS ir net padedantys pateikti paraiškas.

Iki šiol gauta paraiškų dėl 110 Kultūros vertybių registro objektų, iš jų atrinkti 93. Taikant atvirkštinės diskriminacijos principą, pirmenybė teikiama privatiems kultūros paveldo pastatams, esantiems regionuose. Taip sąraše atsidūrė labiausiai į šalies pakraščius nutolę Neringos, Lenkimų, Skuodo, Žagarės, Seno Strūnaičio, Kybartų objektai.

Prevencinės priežiūros vadovė, architektė Emilija Armakauskaitė po dvejų metų darbo su valdytojais dalijasi patirtimi apie tai, kaip kartais informacija, pateikta paraiškose, skiriasi nuo tikrosios pastatų būklės: „Nėra taip, kad savininkai nupasakotų, jog viskas objekte gerai, o nuvažiavus pamatytume, kad būklė bloga. Žmonės daugiau linkę nutylėti, nepasakyti, nes meluoti nenori, o kad apžiūrėtume objektą – nori. Taip pat neteko apsisukti ir išvažiuoti, pamačius kardinalius skirtumus tarp pateiktos informacijos ir realybės –  vis tiek norisi padėti savininkams, nes jeigu nepadėsime, tai tikriausiai rankos dar labiau nusvirs.“

FIXUS komandos veikia taikydamos trijų žingsnių – apžiūros, darbų ir ataskaitos pateikimo – veiklos schemą. Prevencinės priežiūros specialistai jau apžiūrėjo 76 objektus, 72 jau atlikti smulkūs darbai. 32 pastatų valdytojams išsiųstos ataskaitos, kurios užbaigia FIXUS paslaugas konkrečiam valdytojui ir palieka jam išsamios informacijos apie statinio būklę bei priežiūros rekomendacijas ir reguliarių darbų kalendorių.

Priežiūra turi būti valdytojų rutinos dalis

Be apžiūrų ir darbų objektuose, „FIXUS Mobilis“ turi ir antrąją veiklos kryptį – tai viešos konsultacijos ir atviri praktiniai mokymai. Per juos paveldo  pastatų valdytojai daugiau sužino apie prevencinę priežiūrą, kuri yra „FIXUS Mobilis“ projekto šerdis. Konsultacijos gali padėti išvengti didesnių pastato pažeidimų, sutaupyti laiko bei pinigų ateityje. FIXUS specialistai kalba ir valdytojams labiausiai rūpimais klausimais apie teises ir pareigas valdant Kultūros vertybių registre esančius objektus, valstybės paramą paveldo tvarkybai bei įveiklinimui. 

Per praktinius mokymus statinių savininkai gali sužinoti, kaip sutvarkyti dažnai pasitaikančius šių  „jautriausių“ pastato vietų: stogo, lietaus vandens nuvedimo sistemos, medinių fasado apdailos elementų ir kitus pažeidimus.

Taigi „FIXUS Mobilis“ atrenka ir lanko Kultūros vertybių registro objektus, bendrauja su jų valdytojais, vertina pastatų būklę, kalba apie statinių priežiūrą ir moko atlikti priežiūros darbus. Tačiau „FIXUS Mobilis“ komanda aplenkia objektus, kuriems prevencinė priežiūra padėti nebegali ir nesiima didelių, atskiro projekto reikalaujančių tvarkybos darbų.

Kas laukia ateityje?

Jau yra kultūros paveldo statinių, kurių sėkmės istorijose buvo svarbus „FIXUS Mobilis“  indėlis: prevencinės priežiūros specialistų apžiūra ir konsultacijos padėjo valdytojams atkreipti dėmesį į pažeidžiamiausias pastato vietas. Parengta profesionali ataskaita suteikia savininkams žinių, pasitikėjimo ir motyvacijos gerinti statinio būklę.

Trys prevencinės priežiūros specialistų komandos iš viso ketina apžiūrėti 200 statinių. Per ateinančius metus FIXUS Mobilis atrinks dar daugiau kaip šimtą paveldo statinių, tad projekto vykdytojai ragina nieko nelaukus teikti paraiškas dėl savo valdomo objekto tinklapyje www.fixusmobilis.lt, teirautis daugiau informacijos telefonu +370 619 73483 arba atvykti į konsultaciją arčiausiai Jūsų gyvenamosios vietos.

FIXUS Mobilis surengs dar 22 viešas konsultacijas ir ketverius praktinius mokymus. Artimiausios konsultacijos planuojamos:

  • gruodžio 4 d. 14-17 val. Vilniuj, Sapiegų parke esančioje seniūnijos salėje (Antakalnio g. 17);
  • gruodžio 9 d. 18 val. Mažeikiuose, Stoties g. 22;
  • gruodžio 17 d. 13-16 val. Marijampolės rajone, Paežerių dvaro sodybos rūmuose.

 Pasibaigus finansavimo laikotarpiui, Lietuva įsipareigojusi projektą tęsti dar bent 5 metus, kurie užtikrins projekto veiklų tęstinumą. Kultūros paveldo centro ir Kultūros infrastruktūros centro įgyvendinamas projektas „FIXUS Mobilis“ finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų.

Media galerijos

Bendraukime