Naujienos

Nemokamos konsultacijos apie kultūros paveldo statinių prevencinę priežiūrą

„Įtraukiantis paveldas” yra Europos paveldo dienoms skirtas renginys, vyksiantis rugsėjo 17-18 dienomis Kaune. Į „Kaunas 2022. Europos kultūros sostinė” programą įtrauktas renginys nemokamas; diskusijose ir idėjų dirbtuvėse visuomenė susitiks su įvairių sričių profesionalais ir kultūros iniciatyvų atstovais. Renginio metu vyks ir FIXUS Mobilis konsultacijos – penktadienį Kulautuvoje, o šeštadienį Kaune.
Prevencinė priežiūra kultūros paveldo objektams labai svarbi: Lietuvoje žengti pirmieji žingsniai, sekant puikiais Vakarų Europos ir Skandinavijos pavyzdžiais. Projektas FIXUS Mobilis jau patraukė šimtų kultūros paveldo pastatų savininkų dėmesį, o trys komandos aplankė virš penkių dešimčių objektų visoje Lietuvoje. Taip pat FIXUS tęsia Neringoje pradėtą konsultacijų paveldo objektų savininkams seriją. Šįkart atvira konsultacija organizuojama Kaune.
 
Dažnas paveldo objekto valdytojas seka su kultūros paveldo apsauga bei priežiūra susijusias naujienas, tad nemažai savininkų jau girdėjo apie įsibėgėjančią prevencinės priežiūros sistemą. Baigiasi pirmieji aktyvios projekto FIXUS Mobilis veiklos metai, jau gauta 100 paraiškų iš kultūros paveldo objektų savininkų. Atrinktuose objektuose FIXUS specialistai atlieka būtiniausius priežiūros darbus ir ugdo valdytojams naują įprotį rūpintis vertinga nuosavybe, kol dar nesusidūrė su kritiniais pastato pažeidimais.
 
Skirtinguose Lietuvos regionuose, o rugsėjo 17-18 dienomis Kaune kultūros paveldo objektų valdytojai buriami į viešą FIXUS Mobilis konsultaciją, kuri vyks kasmetinių Europos paveldo dienų metu Kaune, Panemunėje ir Kauno rajone, Kulautuvoje, renginyje „Įtraukiantis paveldas“. Konsultacijų laiką ir vietą rasite programoje.
 
Paskata dalyvauti FIXUS konsultacijose  gali tapti:
  • Išsamesnė informacija apie atranką FIXUS paslaugoms gauti  – į projektą dar bus įtraukta daugiau kaip 120 valdytojų;
  • Pasakojimas apie Lietuvos paveldo objektuose dažniausiai pasitaikančius pažeidimus ir jų priežastis, būdus pagerinti pastato būklę prevencinės priežiūros darbais;
  • Klausimų-atsakymų sesija, kurios metu specialistai konsultuoja valdytoją jo pastatui aktualiausiais priežiūros klausimais.
  • Po konsultacijų FIXUS Mobilis kvies apžiūrėti ir autobusiuką-mobiliąsias dirbtuves.
Kvalifikuota FIXUS komanda objektuose atlieka tik smulkius priežiūros darbus, tačiau konsultacijoje bus kalbama ir apie Lietuvoje esančias finansinės paramos priemones didesniems paveldo tvarkybos darbams bei apie teisinį reguliavimą, reglamentuojantį valdytojų teises ir pareigas, susijusias su turimu Kultūros vertybių registro objektu, kultūros paveldo objektų įveiklinimą ir kitomis aktualiomis temomis.
 
Jei dalyvauti Kauno konsultacijoje nepavyks, FIXUS Mobilis kviečia į kultūros paveldo festivalį “Heritas”, kurio programoje įtraukti ir FIXUS Mobilis mokymai bei konsultacijos. 

Apie FIXUS Mobilis
 
Kultūros vertybių registre yra daugiau kaip 20 tūkst. objektų. Kultūros paveldo centro ir Kultūros infrastruktūros centro įgyvendinamas projektas FIXUS Mobilis teikia prevencinės priežiūros paslaugas į paveldo statinių valdytojams. Šiandien atrinktųjų sąraše rikiuojasi 79 objektai, per projekto laikotarpį FIXUS Mobilis ketina apžiūrėti 200 statinių. Iki projekto pabaigos 2022-ųjų rudenį įvairiuose Lietuvos regionuose suplanuota surengti 30 visuomenei atvirų konsultacijų bei 6 praktinius mokymus. FIXUS finansuojamas iš 2014-2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų. Daugiau informacijos:

Media galerijos

Bendraukime